Metamorfózis Jubileumi Szimpózium

Az ember a változó világban

 – a változó ember a világban

A Magyar Transzperszonális Egyesület 10 éves jubileumi Szimpóziuma

2005. április 15-16.

Aranytíz Művelődési Központ, Budapest

Beköszöntő

            10 éves a Magyar Transzperszonális Egyesület, szeretnénk szélesebb körben  bemutatkozni, megismertetni másokkal is a transzperszonális pszichológia, a holisztikus  szemlélet komplex  világképét.

            A metamorfózis a gyökeres átalakulás szimbóluma, melyet a hernyóból pillangóvá való átalakulás fejez ki. Az emberi élet fontos állomásait, a nagy  átalakulásokat mutatják be előadóink, valamint azokat lehetőségeket, melyek ezeket megkönnyítik.

            Az emberi élet alapvető értékeinek régi-új rendszere sokak számára ma már ismerős, annál nehezebb azok egységes és személyes világképbe rendezése és megvalósítása. A Szimpózium keretében felfedezhetjük azokat a módszereket, lehetőségeket, ismereteket, melyek ebben segítenek.

            Gyorsan változik a világ, és mi változunk a világban, ez azonban elfedheti az örök emberit. A hagyományok, ősi ritusok, mesék és mítoszok világába behatolva feltárul az emberi lélek, és ráismerhetünk saját nehézségeinkre, inspirációt kaphatunk a folytatáshoz.

            Az átalakulások egy része azért válik szükségessé, mert a változó világhoz kell alkalmazkodnunk. Vannak azonban olyan állomások is életünkben, melyek belülről fakadnak, hajtóerejük a a lélek folyamatos alakulása, az egyéniséggé válás. Ezeket a mindennapi életben fel kell fedeznünk, és saját igazságunk fonalát  bele kell szőnünk az Élet nagy szőttesébe.

Várjuk azokat, akik…

             akik már ismernek minket, részt vettek programjainkon. Ünnepeljünk együtt, találkozzunk régi társainkkal, és ismerkedjünk újakkal.

            érdeklődő pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta kollégáink, hallgassanak meg minket, ismerkedjenek az új irányzattal, a negyedik erővel, a transzperszonális pszichológiával. Reméljük, kedvük lesz felfedezni a közös pontokat munkánkban, hogy kölcsönösen inspiráljuk egymást.

            orvos, ápolónö, tanár, gyógypedagógus és más segítő szakmában dolgoznak, akik keresik a megújulást szakmájukban, akik az emberi tényezőt jobban, mélyebben szeretnék megismerni, új módszereket kidolgozni, alkalmazni.

            mindazok, akik nyitottak új gondolatokra. Szeretnénk, ha minél többen felismernék, hogy mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk, szükségünk van elfogadásra, megértésre, bizalomra ahhoz, hogy megújíthassuk életünket. Tanulnunk kell sok mindent, de ezúttal önmagunkat tanuljuk.

Kívánunk minden résztvevőnek a szimpózium előadásaihoz, műhelyeihez jó munkát, izgalmas élményeket, és ihletett megértést, mindennapjaikban pedig inspirációt a megújuláshoz

a Szimpózium Szervező bizottsága

Budapesten, 2005. április 15-én

GYAKORLATI TUDNIVALÓK

Jelentkezés a műhelyekre

A műhelyek személyesebb hangvételű, a legtöbbször saját élményű gyakorlatokat is tartalmazó helyzetek. Ezért létszámuk korlátozott, előzetesen jelezni kell a részvételi szándékot. A műhelyekre a név felírásával  jelentkezni kell az előtérben elhelyezett jelentkezési lapokon.

* * *

Transzformáció Társasjátékot

A Szimpózium ideje alatt képzett játékvezetők segítségével kipróbálhatja a Transzformáció Társasjátékot. A játék időpontjáról és a jelentkezésről a regisztrációban kaphat felvilágosítást. Kérjük, a játék közben ne forduljanak a játékvezetőkhöz.

* * *

 A paravánokon megismerkedhet az MTE történetével, társszervezeteivel és a nemzetközi EUROTAS programjaival.

* * *

MTE SZÜLETÉSNAPI MULATSÁG

 sok ötletes, izgalmas meglepetéssel, vidámsággal. Belépőjegyet  vásárolhat a regisztrációnál.

A tíz éves jubileumon köszönjük mindazok munkáját, lelkesedését, szakértelmét, akik hozzájárultak egyesületünk céljainak eléréséhez.

* * *

Köszönjük szponzorainknak a támogatást:

Kheiron Pszichológiai Tanácsadó

* * *

Biorama kft

* * *

Galgafarm Első Magyar Organikus

Mezőgazdasági Szövetkezet

* * *

A rendezvényt a Nemzeti Civil Alap pályázati támogatásával szervezzük.

SZÜLETÉSNAPI MULATSÁG

Tánc a spirál mentén

            Egyesületünk betöltötte tizedik életévét, gyermekségéből lassan kinő. Megújulásra van szüksége, változásokra, új módszerekre a szervezéshez, és új gondolatokat, új társakat keresünk. A születésnap megünneplése jó alkalom arra, hogy az a szembenézés, a múltunk végiggondolása és a jövő tervezése, amit már egész évben tettünk, most kiegészüljön az ünnep fényével. Ennyi tellett tőlünk, ez vagyunk mi – gyertek barátaink, ünnepeljük az Életet, kezdjük együtt a spirál új körét.

            A fények, hangok és illatok segítenek ráhangolódni a belső csendre, melyből – reméljük – öröm születik ma este. Megelevenedik néhány epizód életünkből, idézünk emlékeket és keressük az új víziót, merre menjünk, mit kell tennünk a világban. Kisebb asztaltársaságok alakulnak majd, hogy a születésnapi torta és más finomságok mellett töltsünk kellemes perceket. Ez lesz az ajándékozás ideje is – de hogy ki, kit és mivel, az maradjon még meglepetés.

            Az est következő részében kerül sor az igazi mulatságra. Ebben Alex lesz a vezetőnk, sámán énekes, a régi és az ősi zenék kitűnő ismerője. Ezen túl szenvedélyes íjász is, és az íjat hangszerként is használja. Ezúttal igazán, nemcsak képzeletben fogunk táncolni. Beáta ajánlja nekünk a TPW sorozatban, hogy életünk legyen tánc a spirál mentén.

Alex és Etelka sámánénekesek

            Alexander Horsch huszonötévesen települt Magyarországra az NDK-ból, hogy magyar népi zenét tanulhasson. Moldvába és Gyimesbe látogatott autentikus forrásokhoz, majd még messzebbre indult Közép-Ázsia felé. Közel egy évet utazott Mongoliától a Kárpát-Medencéig a magyar honfoglaló törzsek útvonalát követve. Gyűjtötte a hagyományos népi zenét, megismerte a közép-ázsiai sámánisztikus hagyományokat. Elsajátította a tuvai magas és mély torokéneklést, mely a Világörökség része. Sokféle hangszerrel ismerkedett meg, most huszonnégy féle hangszeren játszik, melyek többsége saját készítésű. Gál Etelkával az utóbbi években dolgozik együtt.

            Gyűjtőmunkáján alapuló előadásokat tart óvodákban, iskolákban a Filharmónia szervezésében, kongresszusokon és egyéb rendezvényeken.

TRANSZFORMÁCIÓ TÁRSASJÁTÉK

            A skóciai Findhorn közösségben hét éves munkával dolgozták ki ezt a nem mindennapi önismereti játékot. Szórakoztató módon visz közelebb a legkülönbözőbb személyes problémák – családi, párkapcsolati, munkahelyi, életvezetési, életfilozófiai stb. – megoldásához. A játék életünket modellezi egy hagyományos társasjáték elemeihez hasonló kellék-készlettel. A játékosok, megszületésük után, saját életútjukon haladnak a sorsot jelképező dobókocka segítségével, az általános emberi bölcsességek, tapasztalatok, belső erőforrások, élethelyzetek, akadályok egyszerű megfogalmazását tartalmazó kártyák útmutatásai, a tudattalanjukban „borítékolt” rejtett képességeik alapján. Játékostársaik és a játékvezető támogatásával a hétköznapitól eltérő módon találkozhatnak örömteli és fájdalmas élményekkel, fedezhetik fel és mozgósíthatják fel nem ismert tudásukat, lehetőségeiket, találkozhatnak fejlődésüket lassító korlátaikkal, tehetik próbára intuíciójukat, szabad akaratukat, nyerhetnek felismeréseket, mélyíthetik saját- és társaik tudatosságát. E játékos önismereti utat a fizikai, érzelmi, értelmi és szellemi szinten végigjárva juthatnak el a transzformáció – belső átalakulás – állapotába, amely hozzásegíti őket a játék elején megfogalmazott probléma megoldásához szükséges változás eléréséhez.

            Képzett facilitátorok vezetésével a játék bárki számára hatékony önismereti, személyiség fejlesztő eszköz lehet kívánt céljai eléréséhez. A Transzformáció játék megvásárolható a boltokban, és meg lehet tanulni játszani vele családi, baráti körben is.

A Metamorfózis Jubileumi Szimpózium plakátja

Absztraktok

Agócs Tamás tibetológus

A szellemi útra lépés nehézségei – veszélyek és kísértések

Hogyan használhatjuk ki a személyes válságunkban rejlő spirituális energiát? Hogyan tájékozódjunk az utak hitelessége felől? Hogyan tehető személyessé a szellemi ösvény?
Műhelymunkánkon arról a határterületről lesz szó, amely a szellemi gyakorlás kezdetekor nyílik fel, az itt felmerülő kételyeket és veszélyeket kívánjuk feltérképezni, (elsősorban a buddhista hagyomány szemszögéből).

A szellemi út kiindulópontja minden esetben valamiféle személyes válság, amire a hagyományos társadalmi keretek között nem tudunk megoldást találni. Az ember ilyenkor kezd tájékozódni a spirituális utak felől, amelyek a személyes létsík meghaladását helyezik kilátásba. Ám az út itt kezd csak rögössé válni, hiszen napjainkban egyáltalán nem könnyű hiteles információhoz jutni e téren. A szellemi piacon túlkínálat van, de kevés az autentikus forrás. Javaslatom lényege az, hogy az embernek elsősorban magára kéne hagyatkoznia, és a saját érzelmi problémáival foglalkoznia ahelyett, hogy valami készen kínált megoldás után nézne.

Ez persze a legnehezebb. Számos társadalmi előítélet, berögzültség, elnyomás nehezíti az önmagunkkal való szembenézést. A társadalmi okok Európa kultúrtörténetében gyökereznek, így ezek kiküszöbölése nem könnyű feladat. Az embernek gyakorlatilag az egész társadalmi kondicionáltságát fel kell számolnia, miközben kénytelen továbbra is ugyanebben a közegben élni. Így nem csoda, ha a keresők többsége mégis valamely készen kínált irányzathoz csatlakozik, hogy egy olyan “mikro-társadalom” keretei között folytathassa szokásos életét, amelyet roppant rendhagyónak, különlegesnek érez. Ez kezdetben nagy lendületet és bizalmat ad neki, de rövidesen kiderül, hogy ebben a szűkebb környezetben is újratermelődnek a korábbi válságok és konfliktusok. Vagyis a társadalmi klímaváltás nem jelent megoldást.

Nem kerülhető el a saját belső világunkkal, a személyes problémáinkkal való szembenézés, és ehhez a piacon kínált spirituális irányzatok legfeljebb csak sugallatokat adhatnak. Azt a legnehezebb elhinni, ami a legkézenfekvőbb: hogy tudniillik a szellemi megújhodáshoz nincs szükség külső segítségre. Szükség van ellenben bátorságra, kitartásra, találékonyságra és humorérzékre – ami szöges ellentétben áll a “szellemi ösvények járók” ünnepélyes komorságával.  A legfontosabb az önmagunkkal való őszinteség, ami jó, ha gyengédséggel párosul. Néhány ilyesfajta meditációt fogunk kipróbálni.

Beata Bishop transzperszonális terapeuta (Nagy-Britannia)

A lélek alkímiája és egyéb változások

Előadásomban az alkímiai átváltozásról beszélnék, jungi értelemben, hiszen ő mentette ki az alkímiát a középkori babonavilágból, amikor kimutatta, hogy pszichológiai szinten az igazi cél a “belső arany” előállítása, vagyis a Self kibogozása az egócska és egyéb szolgák maszatjából.

Bányai Éva pszichológus, egyetemi tanár

Rák – halál vagy újjászületés?

A műhely a súlyos, áttétes rákból nemrég felgyógyult műhelyvezető gyógyulási folyamatának elemzéséből kiindulva mutatja be, hogyan segíthet egy halálos betegséggel való szembesülés és megküzdés új, rejtett belső erőforrásaink felfedezésében, feltárásában és felhasználásában, s így végső soron hogyan vezethet a súlyos betegségből való gyógyulás egyfajta újjászületés-élményhez.

Nyomon követjük, hogy a súlyos diagnózis okozta sokk – a környezet és a társadalom zömében önkéntelen negatív szuggesztiója ellenére – hogyan vezetett a műhely vezetőjénél a betegség „üzenetének” megfejtéséhez, az életproblémákkal való megküzdéshez és új utak feltárásához. Bemutatásra kerülnek azok a módosult tudatállapotban alkalmazható szuggesztív technikák, amelyeket a műhelyvezető saját gyógyulásának elősegítéséhez felhasznált, s amelyek általában segítséget nyújthatnak a betegség elleni küzdelmet segítő erőforrások mozgósításához és az útkereséshez.

A műhely végén a résztvevők által felvetett esetek, problémák megvitatása és tanulságainak levonása után a kritikus élethelyzetek változást kiváltó hatásainak hátterében álló tényezők és az „újjászületés” feltételeinek elemzése alapján kísérletet teszünk a súlyos betegség okozta metamorfózis rendszerszemléletű modelljének felvázolására.

Bátorfi Andrea művészettörténész

A lélek megújhodása az ”Ifjúság kútjában”

A műhelyfoglalkozáson id. Lucas Cranach “Az ifjúság kútja” című festményének világában merítkezünk meg. A mélyebbre merüléshez víz témájú, kortárs fotómontázsokat hívunk segítségül. Búvárkodásunk eredményeképpen néhány saját lélek-képet is a tudat felszínére emelhetünk, és víz-festménnyé formálhatjuk azokat.

Jan Boswijk pszichológus, transzperszonális terapeuta

(Hollandia)

A transzperszonális pszichoterápia buddhista szemszögből

A tudományos pszichológia, a Gestalt terápia, a transzperszonális pszichoterápia voltak utam egyes állomásai, míg a buddhizmus mindvégig a megértés és az inspiráció legmélyebb forrását jelentette számomra. Előadásomban örömmel osztom meg ezen az úton szerzett felismeréseimet.

Jan Boswijk, pszichológus, pszichoterapeuta és zen tanító. Tanított egyetemen, és számos gyógyító- és kiképző intézményben dolgozott Hollandiában. 1979-ben feleségével megalapította a Boswijk Központot. 2004-ben meditáció tanítói beavatást kapott Thich Nhat Hanh zen mestertől.

Farkas Júlia klinikai szakpszichológus

Hogyan legyünk „elég jó szülei” kamasz gyermekünknek?

A workshopra elsősorban olyan résztvevőket várok, akik maguk is gyakorló szülők, érzik a kamaszkor nehézségeit, és szeretnék ezt az időszakot arra használni, hogy a feszültségek ne szétrobbantsák a szülő-gyerek kapcsolatot, hanem mindkettőjükben elinduljon egy lelki-szellemi változás.

Kiscsoportos formában (max. 12 fő) fogunk dolgozni, ajánlott hogy a workshop előtti hetekben írjuk le gondolatainkat kamaszunkkal való kapcsolatunkról, s arról is, hogyan emlékszünk vissza saját kamaszkorunkra.

Elke Heyer  pszichoszintézis terapeuta (Nagy-Britannia)

Pszichoszintézis – pszichés integráció Assagioli rendszerében

Összekötni újból a szellemet a lélekkel – Bevezetés a pszichoszintézisbe

A felnövekedésben és a társadalom követelményeihez való alkalmazkodásnak ára van. Önmagunktól eltávolítottuk azokat a vonásainkat, melyeket a világ visszautasított, és ennek következményei vannak. Megtörténhet, hogy rossz szokásaink alakulnak ki, állandó nehézségeink vagy konfliktusaink vannak másokkal vagy önmagunkkal, vagy hiányzik az életcélunk.

Hogy ezt a korlátozottságot kinőhessük, és áttörhessünk egy teljesebb, eredményesebb és értelmesebb életbe, ki kell fejlesztenünk egy magasabb fokú tudatosságot. Így fokozatosan megérthetjük azt a mögöttes működést, azokat a hiedelmeket, melyek visszatartanak. Ez a folyamat gyakran valóságos utazássá válik, melyet egy belső hang vezet, hogy megvalósíthassuk egyéni céljainkat és lehetőségeinket.

Roberto Assagioli (1893-1974) olasz származású pszichológus dolgozta ki a pszichoszintézis lélektani rendszerét. Bár korának egyik legolvasottabb pszichológusa volt, életműve Magyarországon alig ismert.

Elke Heyer (MA) pszichoterapeuta a pszichoszintézis módszerében kapott kiképzést. Forres-ben, Észak-kelet Skóciában, Findhorn környékén folytat magánpraxist, valamint műhelyeket és tanfolyamokat tart hosszú évek óta. Egyik alapítója a Skót Pszichoszintézis Központnak, amely transzperszonális szemléletű bevezető kurzusokat és kiképző programokat tart.

Hoppál Borbála test-tudat oktató

A női test csodái (Body – Mind Centering módszer)

A női lét nagy metamorfózisai közül jó néhány kötődik fontos testi történéseinkhez (első menzesz, várandósság, szülés, menopauza), mégis a testről, magáról szinte alig veszünk tudomást. Ebben a női csoportban a női test szentségéről, bölcsességéről szóló, mindnyájunkban ott élő ősi női tudásnak szeretnénk a nyomába eredni a Body-Mind Centering® (testtudat központosítás) segítségével. Ismerkedni kezdünk testünk anatómiájával, vezetett belső utazásra indulunk, és engedjük, hogy közös mozgással, tánccal, hangadással, énekkel ráleljünk a női testben megbúvó éltető és életet adó erőre, kreatív energiára.

Jankovics Marcell író, filmrendező

Ádám átváltozásai – előadás és vetítés Madách: Az ember tragédiája c. készülő film alapján

A vetítés felvillant néhány részletet Ádám „színeváltozásaiból”, azért, hogy megmutassa a személyiség/emberiség hősi- és emelkedett oldalát. Emellett ábrázolja a férfi és nő archetípusának hagyományos történelmi megjelenéseit, majd figyelmét csak Ádámra fordítja, aki a 13. színben maradék hősiességével kidobja magát a Világűrbe, mint egy utolsó nagy kalandba. Ahogyan a férfi test bezáródik a robot-páncélba, egy fém-szerkezetbe, tetszhalott-állapotba, magányos bolygóként zuhanva bele a térbe, érezzük vele együtt: „Hideg borzongat, Lucifer!”

Vajha lenne kioldódás, megszólal-e a Föld Szellemének visszahívó szava?

Ezt a témát járja körül a vetítés utáni előadás.

Karátson Gábor író, festő

A nagy átkelés – előadás a ji king-ről

A megszületés és világrajövetel misztériuma a 2., 3. és 4. hexagrammban (k’unban, A sarjadásban és A balga gyermekben); Ég és Föld katasztrófája az 1. és 2. hexagramm (k’ien és k’un) legfelsőbb vonalaiban; Gyógyító intézkedések: Az Ég s a fény alászállása és A fény megsebzése (36. – a fény a Föld sírjába temetkezik), ebben egyúttal fény és ember egyesülése; végül pedig egy találós kérdés: van-e 65. hexagramm.

Kovács Zsuzsa pszichológus

Utazás, mely nem a születéssel kezdődik és nem ér véget a halállal – a transzperszonális személyiségfejlesztő tréningről, a TPW-ről

Korunk túlhajszolt, egyensúlyt vesztett, testi-lelki bajokkal küszködő emberében egyre sürgetőbb az igény, hogy megismerje önmagát, hogy képes legyen eligazodni belső világa útvesztőiben, hogy megértse az őt körülvevő világ működését, hogy végre választ kapjon a lét nagy kérdéseire.

Ebben a folyamatban nyújthat segítséget a transzperszonális pszichológia, ahol egymásra talál az emberiség több ezer éves ősi tudása, az időtlen bölcselet, és a legmodernebb tudományos és mélylélektani ismeretek. A transzperszonális személyiségfejlesztő tréning, melyet Beata Bishop neve fémjelez, elvezet bennünket a psziché legmélyebb rétegeibe, belső középpontunkhoz, ugyanakkor nagyon gyakorlatias módon segít életünk jobbá tételében, gondjaink megoldásában.

Kövesi Péter  szakíró, spirituális gyógyító

Utak és útvesztők – a spiritualitás csapdái  

A belső utak felé egyre nyitottabbá váló korunk egyik kulcsszava a szellemi fejlődés. De mi ez a nehezen körvonalazható eszmény, vannak-e kritériumai vagy mérhető jelei? Szüksége és lehetősége van-e rá mindenkinek? Hogyan tudunk segíteni önmagunknak és a most indulóknak? Miként lehet választani az utak és lehetőségek közül? Meg lehet-e találni, merre induljunk, kit-mit kövessünk vagy kerüljünk? És végül is: Hová kell, vagy lehet eljutnunk?

Kriván Márta dr. ideggyógyász

A születés, mint a változáshoz való viszonyunk alapmintázata

Életünk során számos alkalommal találjuk szembe magunkat olyan kényszerítő körülményekkel, amelyek változásra szólítanak fel bennünket. A szorongató helyzetek megoldása érdekében mobilizálható belső erő-készletünk, a változáshoz való viszonyunk nagyon egyedi. Ki bátran és kíváncsian, ki félve, szorongásokkal terhelten, ki teljesen lebénulva néz szembe a megoldást sürgető, aktivitást, változtatást igénylő szituációkkal. A workshopon arra keresünk választ, milyen szerepe lehet a születés folyamatának, a mama és a baba – jó esetben közös munkájának, az azt követő szenzitív periódus történéseinek a későbbiekben, életünk nagy kihívásainak megküzdése során. Hogyan hat a változáshoz való viszonyunkra születésünk története?

Laczkó Katalin dr. gyermekpszichiáter, jungi analitikus

Hogyan tesszük boldogtalanná gyermekeinket?

Szülőnek lenni szép feladat. Nagyon jó érzés, ugyanakkor óriási szorongást is mobilizálhat. Biztos, jó anya/apa vagyok-e? Biztos eltalálom a csecsemő sírásának okát? Vagy esetleg tisztába teszem, amikor éhes, szórakoztatom, amikor álmos. Hiszen magamra vagyok utalva, nekem kell kitalálnom, mit is akar éppen.

Vannak, akiknek ez jobban sikerül, vannak, akiknek kevésbé, és vannak, akik nem is foglalkoznak a gyermek (testi-)lelki szükségleteivel, tagadva annak még a létezését is.

Mi lehet a háttérben, ha a szülő(k) képtelen(ek) ráhangolódni gyermekükre? Képtelen(ek) LÁTNI ŐT? Mennyiben vezethető ez vissza saját gyermekkorukban meg/elszenvedett különböző hiányokra és traumákra?

Mi a megoldás? Mit tehetünk annak érdekében, hogy gyermekünk ne legyen boldogtalan sem a szülői házban, sem később, az életben?

Márton Éva pszichológus

“A lélek temploma a test” – tiszteletteli ismerkedés testünk

szimbolikus nyelvével – Fókuszolás

A fókuszolás olyan pszichológiai módszer, melynek segítségével újra párbeszédbe kezdhetünk testünkkel. A figyelem buddhista értelmében, szemlélődve fordulunk testünk szimbolikus jelzései felé. Minősítés, félelem nélkül csak ott maradunk figyelmünkkel annál, ami itt és most a testünkben történik. Elhagyva a “mi volt” vagy “mi lehetne” fontolgatásokat, “csak” azzal törődünk, ami van, ami az adott pillanatban megnyilvánul. Ahogy jelen vagyunk és figyelünk, meghalljuk az üzenetet, megkapjuk kérdéseinkre, kételyeinkre a választ, és kitárul a múlt, megnyilvánul a jövő is egyben. Ha kapcsolatba kerülünk testi bölcsességünkkel, megleljük azt az állandóságot, mely biztos eligazodáshoz segít változásainkban. Az Eugén Gendlin filozófus, pszichoterapeuta által kidolgozott módszer, a fókuszolás segítségével saját élményű tapasztalásra tehet szert, aki benyit.

Mezősi Anna shiatsu gyógyász, jóga-oktató

Jóga – utazás belső világunkba

A jógában évezredek folyamán módszerek sorát dolgozták ki arra, hogy hogyan ismerheti meg az ember önmaga lényegét, saját igaz természetét. Az Átmant/Selfet burkok fedik, például ilyen burok a fizikai test is. A jóga útja ezen burkok megismerését, megtisztítását írja le, a szembesülést ezek tünékeny, illuzórikus jellegével, hogy a fátylakon átragyogjon a Lélek mindig is bennünk élő fényessége. A mai gyakorló megváltozott életkörülményeink ellenére bőséges útmutatást talál céljai megvalósításához ebben a végtelenül gazdag tárházban.

Molnár Judit klinikai  szakpszichológusjungi analitikus, pszichoterapeuta

„Oldani vágyom és oldódni vágyom – Nemzeni

 vágyom és megfoganni vágyom”

A várandósság és a szülést követő időszak a metamorfózis különleges ideje, hisz az átalakulás testi, lelki, szellemi vonatkozásai egyaránt „szem előtt” vannak.

Vonzó varázsa, s olykor félelmetesnek tűnő veszélye ez,…

Az akaró tudat kemény korlát, – ellene dolgozik ez a vágy befogadó állapotának. A „bölcső” körül segítő és ártó/nak tűnő/ erőkkel ismerkedünk a workshop során. A fogamzási nehézségek és a postnatális időszak árnyékos oldalának megismerésében /depresszió, kényszer stb./ időtlen népmesék és mai megESETt embermesék segítenek majd.

Orosz Katalin klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapeuta

A Hold útja a sötét mélyen át – transzperszonális pszichoterápia a súlyos lelki betegségekben és a spirituális válságokban

A műhelymunkában sorra vesszük a kizökkent realitás jeleit, amelyek utalhatnak arra, hogy életünk fordulóponthoz érkezett, el kell fogadni a meghívást a rossz érzések birodalmába, hogy aztán gyógyultan folytathassuk utunkat. A félelem a fájdalomtól, a múlttal való szembesülés kínja sokszor nagyobb, mint a probléma maga. Érdemes nekivágni a belső utazásnak, és felszabadítani erőinket. A Hold bölcs vezető, és bárki lehet tanítvány.

Parádi József dr. pszichiáter, pszichoterapeuta

Álom és beavatás

A beavatás a lét mikéntjének ontológiai megváltozásával egyenértékű. A megpróbáltatások végén az újonc egy másik létbe kerül: mássá lesz.

A beavatás minden új nemzedék számára egy emberen túli, mondhatni “transzcendens” világot tár fel. – írja Mircea Eliade.

Korunkban nincs hagyomány, nincs formális beavatás. Deszakralizált világunkban mindamellett állandóan jelen van a “szent”, s főképpen képzeletbeli univerzumainkban lép fel aktívan. Azt is tudjuk, hogy a beavatási forgatókönyvek és szimbólumok továbbélnek a tudattalanban, különösen az álmokban és a képzeletbeli világokban.

A ma emberét testi és lelki betegségei figyelmeztetik, és indíthatják el az átalakulás gyötrelmes útján, a balgaságtól az önmegvalósításig, azaz a beavatás útján.

Ezen az úton állandóan velünk vannak az álmaink: óvják, irányítják, biztatják, tanácsokkal látják el a beavatás útján járó embert, összekötik az őskori hagyománnyal és Istennel, hogy aztán az út végén eltűnjenek.

Polcz Alaine pszichológus, tanatológus, író

Kapcsolatunk az eltávozottal és a teremtővel

Úgy vélem, hogy eddigi istenképünk tarthatatlan. A modern ember számára hit és tudomány összeegyeztethetetlen volt – és most is az. Ma éppen a természettudományok, a szubatomi fizikára épülő filozófia hitelesíti a teremtő princípium létét. Heisenberg mondja: „Engem Isten léte nem érdekelt, de a munkám során találkoztam vele.” Csakhogy ezzel a személytelen teremtővel kapcsolatba lépni, kommunikálni vele, nehéz. Ugyanakkor igényünk van rá. Ezért nyúlunk minduntalan vissza a régi formákhoz, amik mögött ugyanakkor az újnak is megfelelő igazságtartalmak vannak, csak éppen a kor gondolkodásmódjának, kultúrájának, nyelve alakulásának megfelelő szinten kifejezve. Szimbólumok, allegóriák, képes beszéd és képek segítségével ezekre szocializálódtunk. Valamivel könnyebb az eltávozott élővel kapcsolatba lépni, de ennek is komoly buktatói vannak.

A két kapcsolat szorosan összefügg – ezzel foglalkozom egy évtizede. Meddig lehet eljutni? Hogyan? Ezt a problémát járom körbe – ahogy tudom.

Rácz Zsuzsa dr. pszichiáter, transzperszonális terapeuta, homeopata orvos

Rezgések anyagon innen és túl – homeopátia és transzperszonális pszichológia

A homeopátia a teremtett világ rendjének megmutatkozása, anyag és szellem egyben-valósága, színtiszta tapasztaláson alapuló valódi gyógyítás. Néhány eset példáján szeretném megmutatni, hogyan illeszkedik harmonikus összefonódásban egymást kiegészítve és erősítve, miként működik együtt homeopátia és transzperszonális pszichológia.

Rohánszky Magda klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta Sámánok és terapeuták

Az ősi sámán gyógyítók és a modern pszichoterapeuták magatartása, működési kereteik és technikáik között lényeges hasonlóságok és fontos különbözőségek lelhetők fel. A sajátélményű belső utazással egybekötött foglalkozáson ezekről beszélgetünk.

Sarungi Emőke dr. felnőtt-és gyermekpszichiáter, vizuális terapeuta

Belső utak az életközép átmenetében

A Jung által leírt individuációs folyamatban, vagy ahogy Maslow nevezi „a teljes emberség egészséges növekedésében” fontos szerepet játszanak azok a megoldások, megküzdési stratégiák, amelyek a kreativitással, művészettel, játékkal, spontaneitással kapcsolatosak. A spontaneitás és a kontroll egyensúlya párhuzamosan mozog a lélek és a világ egyensúlyával. Az életközépi válságban középpontban a személyes élettérből egy szélesebb közösségi élettérhez való mélyebb odafordulás; a mandala szélétől való visszafordulás; saját énünk előző állapotainak meggyászolása áll. A workshop alatt együtt eltöltött időben – rövid elméleti bevezető után – a művészetterápia eszközeinek segítségével találkozhatnak a résztvevők belső képeikkel a témával kapcsolatban.

Schramkó Pál vallástörténet tanár

A tradíció tartalmi változásai – a hagyományok szerepe a változásban és megérkezésben

„Mélységes mély a múltnak kútja. Ne mondjuk inkább feneketlennek?

…minél mélyebben fürkészünk, minél messzebbre hatolunk és tapogatózunk a múlt alvilágába, az emberinek, történetének, művelődésének kezdeti alapjai tökéletesen megmérhetetlennek bizonyulnak, s mérőónunk elől, bármily kalandos távolságba gombolyítjuk alá zsinegét, mindig újra és tovább húzódnak vissza a feneketlenségbe. …kutató buzgalmunkkal a kikutathatatlan incselkedő játékot űz: látszatmegállókat és uticélokat kíván, melyek mögött, amint elértük őket, újabb múltszakaszok tárulnak föl…

Így vannak feltételes jellegű kezdetek, melyek bizonyos közösség … külön hagyományának kezdetét jelentik gyakorlati-ténybeli értelemben, úgyhogy az emlékezet, ha talán tudja is, hogy a kút mélyének evvel még korántsem ért komolyan a fenekére, nemzeti szempontból megnyugodhat, s személyes-történeti megállapodáshoz eljuthat efféle őskezdet révén.” /Thomas Mann: József és testvérei/

A külső és belső átalakulások ívén követjük zsidó és keresztény tradíció változásait báránytól Bárányig. Rácsodálkozunk a sok-ezer éves hagyományrétegek formázó erejére.

Szautner Erika klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

Az asztrológiai tanácsadás és a pszichoterápia kapcsolatának gyakorlati megfontolásai

Tapasztalatom szerint egy mértéktartó asztrológiai tanácsadás képes elindítani tartós, mélyreható személyiségváltozást azzal, hogy új önismereti szempontokra hívja fel a figyelmet. Ideális esetben sikerül kimozdítani a klienst abból a helyzetből, amelyben megrekedt, akár azzal, hogy az asztrológus pszichoterápia igénybevételére motivál.

Hogyan ad esélyt a pszichoterápia olyan új viselkedési és kapcsolódási módok elsajátítására, melyek a kliens környezetében élő embereket is magukkal ragadják, és ugyancsak új viselkedési módokra ösztönzik.

A műhely esetleírásokon keresztül mutatja be azt a folyamatot, amelyben a sorsszerű helyzetek és téves magatartásmódok tudatosítása lehetővé teszi a korrekciót.

Tornyossy Mária klinikai szakpszichológus

A női autonómia felébredése, mint csodás átalakulás

A workshop egy jungiánus szemléletű, meseelemző, szabad-interakciós kiscsoport-módszer sajátélményű bemutatója. Meghallgatunk közösen egy sajátos metamorfózist ábrázoló mesét, és ez a művészeti élmény kiindulása lesz egy olyan beszélgetésnek, amelyben a személyes asszociációkból kiindulva, a csoport közös szellemi kapacitásával fejtjük meg a mese pszichológiai jelentésrétegét, a jungi pszichológia fogalmainak segítségével, egy remélhetően lelket üdítő élményben.

Turóczi Attila pszichológus

Flatland-től a spiritualitásig

Ezen a workshopon két gyakorlatot fogunk elvégezni, melyek megadják a címben jelölt ív két végpontját. A résztvevők megérezhetik, milyen a Wilber által “Flatland”-nek, azaz “síkvidék”-nek, értékek nélküli és céltalan világnak nevezett életszemlélet, másrészt elvégezhetnek egy olyan gyakorlatot, amellyel el lehet rugaszkodni a síkvidékekről, és meg lehet élni a magaslatokat is. A műhely során csak az élmények kiváltását vállalhatjuk, a feldolgozásukat már nem; arról mindenkinek magának kell gondoskodnia.

Verseghi Anna neuropszichológus

Vajon a béka felismeri magát az ebihalban? Vajon az ebihal tudja-e, hogy ő maga is béka lesz? És te, hogy vagy ezzel?

Ha pontot teszel a mondat végére, akkor kezdheted nagybetűvel a következőt. Ez a kijelentés magától értetődő, és mégis gyakran milyen nehéz abbahagyni, befejezni valamit, és elkezdeni valami mást, újat.

A műhelyen a változás és a változtatás akadályait és lehetőségeit szemrevételezzük a személyes életünkben.

Nico Vissel dr. orvos, holotróp légzés facilitátor (Hollandia)

Tabuk és spiritualitás a szexuális életben

Hogyan és miért legyen kielégítő szexuális életünk? Miként okoznak szexuális problémákat, betegségeket a társadalom és a monoteista vallások által megerősített tabuk, gátlások?