Bemutatkozás

transzperszonális latin eredetű szó, jelentése: túl a személyesen. A kifejezést Jung használta először, annak megjelölésére, hogy mindennapi világunkon túli emberi tapasztalatok is gazdagítják életünket. Ide tartoznak kiemelkedő szellemi, spirituális élményeink, meditációs tapasztalataink, a különleges csúcsélmények, az élet sokszor fájdalmas, szenvedésteli, máskor eksztázissá fokozódó pillanatai. Emberi minőségünk lehetőséget nyújt arra, hogy ezeknek a különleges tapasztalatoknak jelentést és értelmet adjunk, általuk hétköznapi életünket megfényesítsük, és személyiségünk fejlődésével az emberi közösség szolgálatára lehessünk.

transzperszonális pszichológia elismeri az ember spirituális oldalát, és az erre vonatkozó – különböző hagyományokból is táplálkozó – tudással kiegészíti a humanisztikus és kognitív lélektani irányzatok ismeretanyagát. A transzperszonális pszichológiát fémjelzi ma többek között R. Assagioli, Ken Wilber, C. G. Jung, F. Vaughan, R. Walsh neve.

Magyar Transzperszonális Egyesületet (MTE) 1994-ben alapították azok, akik megtapasztalták a transzperszonális szemléletű önismereti munka gyógyító, segítő hatását személyes életükben és munkájukban. Célul tűzték ki a hazánkban alig ismert transzperszonális pszichológia és szemlélet megismertetését. Fontos feladatuknak tartják azt is, hogy egy új értékrendet képviseljenek, amely az élet örömteli kiteljesedését kínálja pénzközpontúvá és embertelenné váló világunkban.

Az MTE szakmai munkájának irányvonala jelenleg is a fent említett hagyományokon nyugszik az elmúlt 25 év saját tapasztalataiból  kiegészülve azzal, hogy az emberi egészség/teljesség állapotához csatolja a létezés küszöbélményeit (pl. a perinatális és halálközeli élmények) az ember természeti oldalának integrációját, kapcsolatainak jelentőségét és a közösséghez tartozás élményét is.